Besplatno studiranja na osnovnim i postdiplomskim studijama na ruskim univerzitetima

Predstavnici Ruskog doma Svetlana Jagodić Nikolajevna, Zorić Julijana Aleksejeva, profesor na mašinskom fakultetu doktor nauka Đuro Koruga, Jovan Todorović i Zoran Ilić predstavili su u Tehničkoj školi mogućnosti i način studiranja na nekom od ruskih univerziteta koji ima preko 600 fakulteta. Oni su objasnili način dobijanja stipendije i konkurisanja.

Prezentaciji su pored učenika Tehničke škole prisustvovali i učenici srednje škole iz Kovina, Smederevske Palanke i Velike Planke.

Stipendija podrazumeva besplatno školovanje na osnovnim i postdiplomskim studijama i traje tokom redovnog studiranja. Učenici plaćaju studentski dom u vrednosti od 7-20$ mesečno kao i hranu i zdravstveno osiguranje.

Ako se studije iz nekog razloga (ličnog itd.) zaustave, odnosno prekinu student neće biti suspendovan i neće biti nadoknade stipendije, ali se mora obavestiti dekanat, dekan i fakultet.

Za medicinske studije zbog rada sa pacijentima zahteva se B2 nivo ruskog jezika i obavezan je dok za studiranje na ostalim fakultetima postoji kurs od godinu dana gde se uči ruski, ruska kultura, istorija itd.

Prilikom prijave navodi se 2-6 fakulteta i konkurs počinje od 15.januara i traje do 1. marta

Dodatne informacije mogu se naći na sajtu  https://ruskidom.rs/sr/

Prijave su na portalu/ stranici https://russia.study/en

Prijavljuje se pomoću ankete gde se unose lični podaci.

Vrši se provera ispravnost prijave i vraća se u slučaju da nešto nije u redu i navode greške.

Sve se radi elektronskim putem tako da nema potrebe da se ide do Beograda, sem na razgovor.

Od dokumentacije potrebno je:

-prva strana pasoša (prevod na ruski od strane sudskog tumača)

-dokumentacija o obrazovanju (diploma od srednje skole kao zaključne i ocene iz svih predmeta u trajanju školovanja ili može i knjižica sa obaveznom slikom i sve mora biti overeno od strane škole (fakultetska diploma ako je specijalizacija) naravno takođe sa prevodom tumača.

-potvrda o odsustvu HIVA

-zdravstvena potvrda


U neobaveznu dokumentaciju spada:

-motivaciono pismo

-potvrde o takmičenjima u struci ili sportskim takmičenjima

-dostignuća (hobi, druge završene škole itd…)

Ova neobavezna dokumentacija može da utiče na odabir kandidata za stipendiju.

Posle svih ovih formalnosti poziva se na razgovor i tada treba istači sve bitne činjenice, pokazati se u što boljem svetlu, navesti sve ambicije, talente itd.

Kada izađe konačna lista kandidata koji su dobili stipendiju formira se i rezervna lista koja podrazumeva one koji su bili blizu i služi da ako neko od stalnih kandidata odustane, sa rezerve liste kandidat dobija mogučnost da upadne.

Za odustajanje se prijavljuje početkom jula kako stipendija ne bi propala.

Za mogucnost rada i zapošljavanja tokom studija dozvolu za rad prvenstveno dobijaju oni koji se usavršavaju iz razloga jer su zreliji, stariji, ali je rad ogranicen na 4h zbog studiranja.

U 2019 godini dodeljeno je 122 stipendija i Tehnička škola može da se pohvali da je jednu od tih stipendija dobio i bivši đak ove škole.

Dušan Vučković