Dalibor Đorđević – Zašto Vojna akademija?

Razgovarali smo sa Daliborom Đorđevićem, bivšim članom ZOPS-a i učenikom Tehničke škole sada pitomcem Vojne akademije, zašto je upisao Vojnu akademiju i odakle mu želja za upisom iste.

Želja za Vojnom akademijom potiče još od kraja osnovne škole, kada je pokušao da upiše Vojnu gimnaziju. Kako se nije dovoljno spremao, nažalost nije uspeo da je upiše.
Upisuje Tehničku školu, smer tehničar za upravljanje cnc mašinama.
Četiri godine u našoj školi je preovlađivala želja za akademijom. Dugo očekivani konkurs je izašao, prijavio se na prijemni i uspeo. Želja se ostvarila!


Slike preuzete sa zvanično sajta Vojne akademije.

Prvi dan odlaska na akademiju bio 20.8.2022., a nedelju dana pre toga mu je stiglo pismo da je primljen i željno iščekivao prvi dan kada su ga ispratili otac,majka i sestra.
Nije imao preveliku tremu, jer je to bila njegova najveća želja i ostvarenje sna.
Bilo je slučajeva da su neki brucoši padali u nesvest od sreće. Kod njega se to nije desilo, ali je jedva čekao da obuče vojno odelo i radovao se tom danu.


Slike preuzete sa zvanično sajta Vojne akademije.

Za upis na Vojnu akademiju najbitniji je uspeh iz srednje škole, kao i psihofizička spremnost.
Treba se opredeliti za modul od sledećih ponuđenih:
kopnena vojska,
vojnoelektronsko inženjerstvo,
vojnomašinsko inženjerstvo,
tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite,
logistika odbrane,
ekonomija odbrane,
vojnosaobraćajno inženjerstvo i vojno vazduhoplovstvo.

Prijave svake godine traju do kraja marta, a spisak potrebne dokumentacije se nalazi na sajtu http://www.va.mod.gov.rs/cir.


Slike preuzete sa zvanično sajta Vojne akademije.

Dalibor se na akademiji opredelio za mašinsko inženjerstvo, jer je u srednjoj skoli završio mašinski smer i dosta je upućen u stručne predmete. Posebno one koji se tiču mehanike i matematike, a koji najviše prave problem studentima. Nije želeo da menja svoju struku, jer smatra da je u srednjoj školi dosta naučio. Na Akademiji će to svakako još bolje usavršiti.


Slike preuzete sa zvanično sajta Vojne akademije.

Trenutno, na Vojnoj Akademiji, najveći značaj daju danu Vojne akademije 18.03.
Za taj poseban dan svi imaju naporne pripreme koja uključuju vežbanje svakog jutra.
Ko ima volju i želju, a voli takve svečanosti pogotovo što se tiče Akademije, nije mu problem da ustane 5:00 i da se spremi.
Dani su ispunjeni i organizovani od jutra do večere i nema mnogo razmišljanja kako ispuniti vreme. Sve zavisi od kadeta, ako voliš i želiš da se baviš tim poslom, trudićeš se i na kraju bez problema završiti Akademiju.


Slike preuzete sa zvanično sajta Vojne akademije.

Maturantima je poručio da upišu Vojnu akademiju ako imaju volju i želju da brane svoju državu ili ako se ovo zanimanje prenosi sa kolena na koleno. Treba probati, jer ne kosta ništa, a ako baš vole sigurno će uspetii. Nije mnogo teško ali se treba spremati.


Slike preuzete sa zvanično sajta Vojne akademije.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Daliboru na izdvojenom vremenu, lepoj saradnji i želimo mu da završi akademiju što uspešnije.

Novinar: Jelena Cvetković 2-4